Despre acest bar(B)log


Acest bar(B)log Ursesc, dedicat este modelismului static... dar si unor alte, felurite mormaieli ...

Proiectele Ursului Grizzlea :

vineri, 30 decembrie 2011

"HOUSTON-KID II", Sherman M4A3(105)VVSS, 1:48 (Ep.2)

Episodul 2
                                           ( Cititi Episodul 1 )



Pentru ca in ultima vreme, cerintele vietii reale, au tinut Ursul departe de orice dedulciri modelistice… am decis ca n-ar fi o idee rea, sa ma reintorc tot cu un proiect dedicat subiectului, ce este deosebit de drag inimii mele. 
Prin urmare, sa incerc sa reproduc si eu la 1/48, una dintre versiunile de Sherman ce au fost echipate cu obuzierul de 105mm, adica un M4A3(105) cu suspensie VVSS. Este regretabil pentru realitatea acestei scari, dar, tentativa mea se poate realiza doar printr-o conversie… pe calea descrisa mai jos.

Daca scrutam atent kitologia Shermanista, fata de abundenta de kituri moderne si exceptionale revarsate asupra fericitilor ‘’rataciti’’ abdusi de 1/35, fata de varietatea si calitatea multumitoare a kiturilor dedicate scarii 1/72… putinii talibani dedicati Unicei si Singurei Scari Adevarate, adica 1/48, nu sunt nici pe departe intr-o stare atat de infloritoare. Ba din contra…
Desi exista in stiren 9 kituri de Sherman, 5 de la Hobby Boss si 4 de la Tamiya (fara sa mai punem la socoteala cele patru foarte vechi kituri Bandai, demult iesite din productie), in 1/48 aventura modelistica pe acest subiect se bazeaza pe unele vechi deprinderi partial uitate. Cum ar fi combinatiile de piese intre kiturile existente, conversii, detaliere si auto-constructie a unor componente… si mai ales, un temeinic studiu pentru o intelegere cat mai aprofundata a subiectului.
Din fericire, cateva mici firme de produse rasinoase, conduse de cativa demni de toata lauda domni, ne intind o mana de ajutor consistenta. Suficient de consistenta ca, pornind de la cele noua kituri existente plus abilitatile enumerate, sa putem construi la 1/48 aproape orice versiune importanta, pentru acest aiuritor de prolific tanc.

Kitul de baza de la care voi porni, este cel de M4A3(75)VVSS de la Hobby Boss.
Din pacate, ca si majoritatea kiturilor Shermaniste produse de acesti chinezi, stupide erori de forme abunda... si transforma coca superioara (mai ales) intr-o piesa inutilizabila (cel putin, pentru Urs).
Terry Ashley face aici, o foarte buna recenzie a kitului :


In locul eronatei piese din kit, voi folosi o minunata coca superioara din rasina, ce poate fi gasita in lista de produse, a firmei „TANK WORKSHOP” :




Trebuie spus despre ea, ca la origine provine din lista vremelniciei si defunctei firme "IRON DIVISION", iar masterul a iesit din mainile bunului mester Bob Batdorf. Ursul detine chiar editia originala, iar aici, se poate citi o excelenta prezentare comparativa (fata de coca din stiren a kitului), facuta de catre Chris Toadman :


Stimabilul frate Bob, este autorul masterelor, pentru intreaga veche linie de produse de la IRON DIVISION.
In urma colapsului acesteia, din fericire, toate masterele au fost cumparate (si salvate, astfel) de catre Obi-Wan Bruce Culver.
De curand, majoritatea au fost recumparate de catre Jay Galbierz, patronul de TWS, in afara de doua conversii pentru Panther (D si A) care au ajuns la Mike Beltcher, de la „BELTCHER (BATALION) BITS”. Dar asta-i alta poveste…

Pentru turela „high bustle” specifica, armata cu obuzierul de 105mm, am optat tot pentru o piesa, fosta IRON DIVISION, actualmente in lista TANK WORKSHOP. Masterul apartine, tot bunului Bob :





Senilele T48 din stiren si rotile tractoare ‘’fancy smooth’’, provin prin canibalizare, dintr-un kit Tamiya :


Pentru rafinarea detaliilor, am apelat si la un set de fotoincizii, de la "EDUARD" :



Pentru mitralierele Browning (Cal. 0,3) si M2HB (Cal. 0,5) , voi apela ca de obicei, la minunatele produse "RB-Models" :



Teava obuzierului de 105mm, nu este reprodusa in metal, de nici un fabricant specializat. Totusi, acest proiect va beneficia de o teava metalica, prelucrata CNC, dar… sursa va fi dezvaluita la momentul potrivit.

Cam acestea-s chestiile agonisite pana acum, ce sunt necesare acestui proiect.
Din pacate, calea pasoptista este mult mai putin confortabila, fata de simplul gest de a achizitiona DOAR un singur kit, cum se intampla in cazul scarilor 1/72 sau 1/35…
Dar, satisfactia de a fi un FIDEL al ''The One True Scale'', este pe masura !


                                             ( Va urma Episodul 3 )

******************************************************************************************

6 comentarii:

  1. Excelent, draga frate! Ma bucur sa te vad "back in business". Pasiunea ta e contagioasa si de fiecare data cand te citesc, parca as pune si eu mana pe un Sherman...
    Florin

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai da, chiar duceam dorul unui nou proiect...
    Cine te opreste sa pui din nou, mainile tale dibace, pe un kit de Sherman ?!?
    Poate vei incerca un 1:48, de aceasta data !

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu poate sa nu ma bucure reintoarcerea ta la vechile metehne modelistice.
    Iti doresc un an minunat, plin de relizari care mai de care nazuite, indiferent de domeniu si preferinte.
    La multi ani, tie si tuturor celor ce-ti citesc si-ti apreciaza blogul!
    (Artificii, pahare, chestii ...)

    RăspundețiȘtergere
  4. Calde, Blanoase si Ursesti multumiri, Jupane !
    Frumoasele tale urari, onoreaza nu numai pe un anume Urs, ci si pe toti cei care se simt blanosi, in acest bar(b)log, ce este special dedicat pentru ei !

    LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello from France
      When is the return of the bear on the French site.

      I hope everything goes well with you.

      Bébert 1er

      Ștergere
    2. Bonjour, bon frère Bébert !

      Je reviendrai bientôt, sur le "Colleurs de Plastique", mais peut-être pas en 1:72 ...
      Votre frère, l'Ours, malheureusement devenait trop vieux pour le "braillescale".

      Ștergere